När är det Black Friday

23 oktober 2023 Jon Larsson

En grundlig genomgång

?

shopping

Översikt över Black Friday

Black Friday är en årlig shoppinghändelse som inträffar dagen efter Thanksgiving i USA och har sedan spridit sig till många andra länder runt om i världen. Den är känd för att erbjuda stora rabatter och lockar miljontals människor att delta i shoppingruschen. Men när är det egentligen Black Friday och varför är det en så populär händelse?

Presentation av Black Friday

Black Friday äger rum den fjärde fredagen i november varje år. Det är dagen när många butiker erbjuder sina bästa priser och specials för att kickstarta julhandeln. Trots att det är en amerikansk tradition, har Black Friday spridit sig till andra delar av världen. I vissa länder kan det dock förekomma variationer i datumet och det är viktigt att vara medveten om detta.

Det finns olika typer av Black Friday, med några regionala variationer och spännande teman. Till exempel har vi ”Cyber Monday”, som infaller precis efter Black Friday och fokuserar på online shopping. Här kan kunderna hitta fantastiska erbjudanden och rabatter på webbutiker runt om i världen.

Kvantitativa mätningar om Black Friday

Black Friday är känt för att generera stora intäkter för företag och locka till sig enorma mängder kunder. Enligt en undersökning från National Retail Federation, spenderade amerikanska konsumenter över 7,4 miljarder dollar online under Black Friday 2019. Detta markerade en ökning med 19,6% jämfört med året innan. Människor är villiga att köa i timmar och ibland till och med över natten för att få tag på de bästa erbjudandena.

Skillnader mellan olika typer av Black Friday

Beroende på land och region kan Black Friday skilja sig något åt. Till exempel infaller den i Kanada och Storbritannien den fjärde fredagen i november precis som i USA, medan i Tyskland äger den rum dagen efter Thanksgiving (som inte är en nationell ledig dag i Tyskland). Även om målet är detsamma – att erbjuda rabatter och uppmuntra till shopping – kan det finnas små variationer i marknadsföring och utbudet av produkter beroende på var i världen man befinner sig.

[Här kan en videoklipp infogas för att ge en visuell förklaring av skillnaderna mellan olika Black Friday-datum]

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika Black Friday-datum

För att förstå varför olika länder har olika datum för Black Friday måste vi titta på dess historia. Ursprungligen markerade Black Friday i USA början av julhandeln och var för många butiker den första dagen på året som deras försäljning slogs till svarta siffror, alltså att de blev lönsamma. Detta fenomen spred sig över världen och varje land anpassade det till sina egna traditioner och kalendrar.

Det finns både för- och nackdelar med olika Black Friday-datum. En fördel är att det ger konsumenter möjligheten att ta del av fantastiska erbjudanden på flera olika tillfällen. På samma gång kan det dock bli förvirrande för kunderna och kanske till och med leda till att de missar vissa erbjudanden om de inte känner till de regionala variationerna.

Slutsats:

Black Friday är en global shoppinghändelse som lockar kunder från hela världen. Den sker den fjärde fredagen i november, men kan vara föremål för vissa variationer beroende på vilket land eller region man befinner sig i. Det är viktigt att vara medveten om dessa variationer för att dra nytta av de bästa erbjudandena. Oavsett när Black Friday inträffar är det en möjlighet för kunder att göra fantastiska fynd och få en kickstart på sin julhandel.FAQ

När är det Black Friday?

Black Friday inträffar den fjärde fredagen i november varje år.

Varför har olika länder olika datum för Black Friday?

Black Friday har spridit sig till andra länder och anpassats till deras egna traditioner och kalendrar. Det kan resultera i variationer i datumet för Black Friday i olika länder och regioner.

Vilka typer av Black Friday finns det?

Förutom den traditionella Black Friday finns även Cyber Monday, som fokuserar på online shopping och erbjuder fantastiska priser och rabatter på webbutiker runt om i världen.

Fler nyheter